2010. február 1., hétfő

Házhoz megy a magyar áru

Hajrá hazai!

Rákospalota után Dél-Budára, az albertfalvai piac területére is beköltözött a kizárólag hazai termékeket felvonultató Magyarok Piaca. Bár az új vásár még csak szombat óta üzemel, a szervezők máris további fejlesztéseket terveznek: hamarosan főváros-szerte házhoz szállítják a telefonon megrendelt magyar termékeket.

Gálfalvy Gallik Béla, a Magyarok Piacának házigazdája 2008-ban vágott bele a magyar gazdák és kézművesek értékesítési lehetőségeit javító vásár megszervezésébe. A hét minden napján nyitva tartó piacot elsőként a rákospalotai Novák piac területén indította el, másfél éves működés után pedig egy dél-budai helyszínre is "beköltözhettek" a hazai termelők.

A bérleti díj megfizetése mellett a piacozás egyetlen fontosabb feltétele, hogy kizárólag jó minőségű, magyar portékákat kínáljanak az árusok. "Az új helyszínen is csak magyar földben termett, hazai termelőktől származó, mesterséges adalékoktól mentes élelmiszereket árusítunk. Emellett különféle programokat, kóstolókat szervezünk; a szombati nyitónapon például egy kovácsmester bemutatóját tekinthették meg a látogatók" - mondta lapunknak a főszervező. Bár a budai piacon egyelőre az élelmiszereké a főszerep, Gálfalvy tervei szerint hamarosan kézműves portékákkal, hagyományőrző termékekkel bővül a kínálat és különböző programok keretében több mesterség, népművészei alkotás is bemutatkozik.

Az elmúlt másfél év tapasztalataiból okulva a budai helyszínen egy új szolgáltatást is bevezetett a főszervező. "Rákospalotai piacunkon gyakori gond, hogy a gazdák - mivel az árusítás ideje alatt nem tudnának termelni - nem lehetnek folyamatosan jelen portékáikkal. Ennek kiküszöbölése érdekében az albertfalvai vásárban néhány kollégával segítjük az árusítást. Ez a termelőknek nem jár pluszköltséggel. Csak akkora összeget teszünk rá a portékák árára, amely a bérleti díjat illetve munkabérünket fedezi, így a vásárlók továbbra is olcsón juthatnak hazai termékekhez " - állítja a főszervező, hozzáfűzve, hogy az albertfalvai piac által megszabott bérleti díj befizetése után természetesen önálló árusításra is van lehetőségük a termelőknek.
A Magyarok Piacának honlapjáról letölthető tájékoztató szerint a burgonya és az idared alma kilójáért száz, a közepes méretű tojás darabjáért harminc forintot kérnek az árusok. Fél kiló teljes kiőrlésű kenyér százötven forintba, másfél liter ásványvíz kilencvenöt forintba egy üveg bor pedig hatszáz forintba kerül a vásárban.
Bár a budai piac csak három napja nyitott meg, Gálfalvy már az újabb fejlesztéseket tervezi. "A tizenegyedik kerületben három hete van lehetőség telefonos rendelésre, egy hónapon belül pedig egész Budapestet lefedő elosztóközpont-hálózatunkat is kiépítjük. Így főváros-szerte házhoz tudjuk szállítani a magyar termelői portékákat". A főszervező azt ígéri, hogy a kiszállítás nem jelent pluszterhet a vásárlóknak: a vevők piaci áron, pluszköltség nélkül juthatnak hozzá a kiválasztott termékekhez. A hétköznap megrendelt árut péntekenként szállítják házhoz a szervezők.



forrás: origo.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése